Csodadiéták helyett életmódváltás – Erdei Zsolt sikeredzője szerint nem vagyunk fitt nemzet

Posted: augusztus 3, 2011 in KB Training

Zoga SPORTLINEFOOD

Klink Zoltán erőnléti edzőt kérdeztük Erdei Zsolt (Madár) felkészülésének kulisszatitkairól és arról, hogy aki nem profi, sőt nem is amatőr sportoló, hogyan tudná erőnlétét növelni, edzettségi szintjét fejleszteni. Természetesen cikkünkben az edzőt az intervall edzés előnyei mellett a csodadiétákról is faggatuk.

Erdei Zsolt, profi ökölvívó június 4-én imponáló magabiztossággal – kiütéssel – győzte le saját hazájában kihívóját, az amerikai Byron Mitchellt. Aki eddig figyelemmel kísérte a magyar bokszoló pályafutását, feltűnhetett neki, hogy Madár kirobbanó formában bunyózott, és nyoma sem volt most a meccs vége felé nála igen gyakran kiütköző fáradtságnak.

Zsolt kitűnő kondíciójának kovácsa Klink Zoltán, erőnléti edző volt, aki egy – Madár számára – teljesen újfajta tréninget, az intervall edzés módszerét iktatta be a profi bokszoló napirendjébe. Az interjú során elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan látja a szakember a magyar átlagember sporthoz, egészséges életmódhoz való viszonyát, és mit lehetne tenni a jelenlegi katasztrofális helyzet javításának érdekében.

WEBBeteg: Milyen a magyar átlagember erőnléti szintje? Rosszabb, mint egy nyugat-európainak?

Klink Zoltán: Amennyiben a népsűrűség/km2 arányt vesszük alapul, hazánk sajnos elég előkelő helyen van a cukorbetegség/szívinfarktus listán. Nemzetünk átlagéletkora elég magas, aktivitási szintje alacsony. Tehát a válaszom: sajnos igen!

WEBBeteg: Hogyan lehetne kiszorítani (ha ki lehet egyáltalán?) a médiából azokat a diétás módszereket és “csodaszereket”, melyek nem használnak, viszont gyors eredménnyel kecsegtetnek? (90 napos diéta, ananász diéta stb.)

Klink Zoltán: Drasztikus lépésekkel, a fogyasztóvédelmi hivatalnál eljárva, sok milliós büntetés kiszabásával, betiltanám ezeket a hirdetéseket! Szerencsére volt már arra példa, hogy egy vendéglátóipari céget 50 millió forintra bírságoltak azért, mert félrevezette vásárlóit. Viszont, amíg a kommunikáció nem változik, amíg az emberek nem értik meg, hogy nincsenek csodák, nincsenek csodaszerek, és az egész csak a pénztárcájuk kifosztására irányul, menthetetlenek vagyunk… A megelőzés hatalma lenne a fegyver, nem akkor kellene elkezdeni a ház oltását, amikor már a pince is összedőlt.

WEBBeteg: Mivel motiválja klienseit, ha holtpontra jutnak, például megáll a súlycsökkenés, vagy nem nő tovább az erőszintjük?

Klink Zoltán: Én nem engedhetem meg magamnak azt, hogy ebbe a fázisba eljussanak, mert akkor rossz edző lennék… A folyamatos változás követése szakmai feladat, minden tudásomat beleadom, hogy ez ne változzon. Egyszóval, ilyen nálam nincs!

WEBBeteg: Tapasztalatai szerint egy sportoló esetében hány éves koráig lehet fenntartani az olyan kiváló erőnlétet, amilyet Zsolt elért 37 éves korára?

Klink Zoltán: Nincs két azonos ember, nincs két azonos genetika. Rettentő sok függ az elhivatottságtól, a hozzáállástól. Amennyiben mindenképpen számot kell mondanom, ha minden optimális, akkor 40-45 éves korig fel lehet venni a versenyt a fiatalokkal.

WEBBeteg: Ajánlja-e más sportolók számára is az intervall edzést?

Klink Zoltán: Csak ezt ajánlom!

WEBBeteg: Mit lehet tenni az ellen, hogy az életmódot váltani szándékozók ne adják fel céljaikat, ne morzsolódjanak le?

Klink Zoltán: Sajnos nagyon sok múlik az anyagiakon. Minden, ami egészségesebb, drágább is. Én tudom, hogy sokkal könnyebb megvenni 20 dkg tokaszalonnát, mint 20 dkg csirkemellet. Viszont egy életünk van, és nem herdálhatjuk el az időnket. Az ember tervezhető átlagéletkora az egyedfejlődés hatszorosa, tehát kb. 120 év. Ezzel szemben jó esetben 60-65 évig élünk. Elgondolkodtató…

/webbeteg/

Reklámok
Hozzászólások
 1. rkchungary szerint:

  Bazsika,

  Elismerve Zoli munkáját, de:

  1. Az intervallumos edzés nem való mindenkinek, néha még Edreinek sem.
  2. A tokaszalonnával semmi gond.
  3. Életkor – nos, vitáznék, a regenerációs idő azért itt már nem olyan, mint fiatalon. És ez nagy különbség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s