A ketrecharcosok képességei, I rész (Fight.hu)

Posted: május 13, 2010 in Vale Tudo, MMA, BJJ, Submission

Miben rejlik a kevert harcművészek ereje? Technika és fizikai felépítés, amely odáig lett fejlesztve, hogy az már szinte ember felettinek számít.

Hogy mi a dolog nyitja? Ezek a sportolók úgy edzenek, hogy a legnagyobb erőhatásokat is képesek legyenek elviselni. Ezért szinte teljesen átalakult a csontozatuk és az izomzatuk. A legnagyobb figyelmet a hasizmok különböző részeinek szentelik, ami nem csoda, hiszen egy-egy ütés vagy rúgás akár végzetes is lehet a ketrecben. “Ha figyelembe vesszük a ketrecharcosok edzettségét, fegyelmezettségét és amit egy ilyen sportolónak el kell sajátítania, akkor elmondhatjuk, hogy kevés ember képes végig csinálni, amit mi”- mondta Randy Couture, az MMA legenda. Egy ütésteszt elemzés elvégzéséhez Bas Rutten, korábbi UFC nehézsúlyú világbajnok volt a kisérleti alany.

A megfelelő edzés sokat számít

Ellenfele egy hagyományos törésteszt-bábu volt, amely olyan speciális műserekkel volt felszerelve, amelyek adatokat szolgáltatnak az ütés erejéről és arról, hogy ez milyen hatásokat vált ki egy átlagos ember szervezetében. Rutten ütését összehasonlították a hagyományos harcművészetek képviselőinek ütéseivel (pl. Muay Thai, Karate, Taekwondo). Bas ütése 4230 N erejű volt, ami azt jelenti, hogy egy teljesen védtelen ellenfél akár agyrázkódás közeli állapotba kerülhet. Ez úgy lehetséges, hogy a boxból átvett ütéseket a ketrecharcosok annyira tökéletesítették, hogy az energia egészen a lábujjuktól végigfut a testükön és az ökölben csúcsosodik ki. Rutten akkorát ütött, mint egy nehézsúlyú öklöző.
Az MMA-ban előszeretettel haszálják a könyöklést, térdelést és rúgást. A rúgások különös jelentősséggel bírnak a kevert harcművészetben, amelyekhez a sípcsontot használják a harcosok. Ez annyira elmeszesedett, az idegek pedig annyira átalakultak, hogy szinte fájdalmat sem éreznek és közben akár egy csatát eldöntő rúgásra képesek.

Rutten elképesztő ütésekre és rúgásokra képes

Egy muay thai világbajnok rúgása a mellkason több mint 5 cm benyomódást eredményezett. Itt érdemes megemlíteni az úgynevezett VC értéket, amellyel meg lehet határozni, hogy a bordák mögötti szervek mennyire károsodnak. Az autógyártásban az 1-nél nagyobb VC érték esetében a személygépkocsi nem biztonságos. Ruten rúgása 67 mm-es benyomódást eredményezett, a VC érték pedig 2,1 volt. Ezek után nem kell fejtegetni, mit érezhet az, aki egy ilyen rúgást kap. Akár bordatörést is okozhat. A kulcs a megfelelő technikában és a masszv sípcsontban rejlik. Két erőkar is a test különböző részeiből a csípőn át ide összpontosítja az összes energiát. Egy átlag ember nem sűrűn állna fel a padlóról egy ilyen után, de amit ezek a harcosok elviselnek, fantasztikus.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s