hvg

Posted: december 12, 2009 in Motiváció

hvg

MELLŐZIK A SPORTOT

Katasztrofális a fiatalok egészségi állapota
2009. december 11. 15:22

A 18-25 éves korosztály 6-8 százaléka sportol rendszeresen és 18 százalékuk érintett olyan krónikus betegségekben, mint a magas vérnyomás, a diabétesz vagy az egyéb keringési problémák. A Dunaújvárosi Főiskolán a tavaszi szemeszterben már elméleti képzés keretében is oktatják a testnevelést.

A sportolás preventív jellegére és a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók rendkívül rossz egészségi és fizikai állapotára híva fel a figyelmet a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Dunaújvárosi Főiskola egy sajtóreggeli keretében.

„A hallgatók fizikai állapota nagyon rossz, a felsőoktatási intézménybe kerülők közül sokan mozgáskoordinációs zavarokkal küzdenek. Az intézményeknek éppen ezért kötelességük, hogy rábírják a fiatalokat a mozgásra, hiszen ez az utolsó intézményes lehetőségük arra, hogy életmódjukba beépüljön a rendszeres testmozgás” – fogalmazott Vincze Pál, az MEFS elnöke. Vincze szerint a sport pedig önmagában prevenció, hiszen jelentős mértékben csökkenti az idegrendszeri problémák és a stroke rizikófaktorát.

Az alelnök szerint a budapesti felsőoktatási intézményekben, az egy főre jutó, sportolásra fordítható négyzetméterek száma nem éri el az egyet. A sportoláshoz való negatív hozzáállásunkban a motiváció hiánya mellett a gazdasági tényezők is szerepet játszanak. Magyarország sportolásra fordított összeg tekintetében messze elmarad az európai átlagtól.

Kadocsa László, a kiemelkedő sportélettel büszkélkedő Dunaújvárosi Főiskola rektor helyettese elmondta, hogy a fejlett infrastruktúra és a folyamatosan bővülő sportkínálat mellé, szükséges volt beemelni a tanrendbe a testnevelést elméleti képzésben is. A sport az életminőséget jelentősen befolyásoló tényező, minden életkorban az egészséges életmód fontos része, ráadásul a szellemi aktivitást is jelentős mértékben befolyásolja. Éppen ezért a tavaszi szemeszterben a hallgatók a testnevelés tárgyon belül, már elméleti ismereteket is kapnának a fizikai aktivitás kedvező, a sportolás hiányában kialakuló kedvezőtlen élettani hatásokról. Az intézmény programjában testnevelők mellett pszichológus, belgyógyász és természetesen az intézmény élsportolói is részt vesznek.

A sportolásra fordított összeg Magyarországon a GDP 0,7 százaléka, ez a szám Nyugat-Európában 1,7 körül mozog.

Hozzászólások
 1. tiekuanyin szerint:

  hát igen…mondtam,hogy az óvodában kell kezdeni a kettlebell alakú játékokkal a homokozóban ugye?????????? 🙂

  viccen kívül, ennek a lépésnek örülök.végre.
  mikor vezetik be az RKC-t, csak kis idő kérdése…azonnal írom az imamalomba.:-)

  • bazsika szerint:

   Majd rájönnek egyszer, hogy a prevenció mindig olcsóbb a kezelésnél ….. ! Igazad volt és pörgesd a Malmot, Ani :):)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s